국가기록물 보존서고

대지위치 : 경기도 성남시 수정구 시흥동

대지면적 : 42,529.00 ㎡

건축면적 : 7.262.70 ㎡

연면적 : 49,948.50 ㎡

규모 : 지상 3층, 지하 4층

 

Location : Seongnam-si ,Gyeonggi-do

Site Area : 42,529.00 ㎡

Floor Area : 7.262.70 ㎡

Gross Floor Area : 49,948.50 ㎡

Building Scope : 3F, B4F

한국 전통건축 양식인 루(樓)와 사찰 건축의 위계적 공간 구성의 현대적 해석

국가기록물 보존서고는 국가에서 생산하는 각종 중요 기록물들을 보존하는 시설로서 기록물의 보존처리 및 보관, 공공기관 기록물관리 교육, 일반일들의 열람공간으로 구성된다. 세종 연구단지의 계곡에 위치하여 자연훼손을 최소화하고 국가보안 시설로서의 보안성과 국민에게 열린 시설로의 전환 등 양극화된 이슈를 해결해야 는 프로젝트이다. 계곡이라는 대지 특성을 살리기 위해 건물이 마치 계곡 사이에 걸터앉은 전통건축의 루(樓) 형상을 취하도록 하여 자연훼손을 최소화한다 이에 더하여 건물 중심부를 비우고 중정을 계획하여 기존의 수계(하천)와 녹음이 건물 내부로 관통하게 함으로써 건축이 자연 속에 자리 잡도록 했다. 대지의 고저차를 이용 한국 전통 전통사찰의 위계적 공간 구성(하이어 라키 컬 오더)을 시도하여 보안성과 개방성의 상반된 주제를 해결하고자 했다. 공적인 공간(public space)인 진입공간,, 반공적인 공간(semi-public spce)인 중정, 사적인 공간(private space)인 숲 속 정원을 경사와 누하 진입이라는 건축적 수법을 통해 위계적으로 구성하여 시각적으로는 열려있지만 각각의 공간이 자기만의 경계를 갖는 장소가 되도록 했다.

A Study on the hierarchical space composition of the Korean traditional architectural style of Lu and Buddhist architecture

The National Archives Preservation Library is a facility for preserving various important records produced by the government, consisting of preservation and storage of records, education on records management of public institutions, and reading space for general days. Located in the valley of Sejong Research Complex, it is a project to minimize natural damage and solve polarized issues such as security as a national security facility and conversion to facilities open to the public. In order to preserve the characteristics of the land called valley, the building was built in nature by minimizing natural damage by emptying the center of the building and planning a maintenance, allowing existing water systems and recordings to penetrate the building. It tried to solve the conflicting topics of security and openness by attempting to organize hierarchical spaces of traditional Korean temples using high-priced cars on the ground. The public space, entry space, semi-public space, and private space, forest gardens are hierarchically organized through architectural methods of slope and entry into a private space, making each space visually open but with its own boundaries.